Resepi berikut asalnya saya pinjam dari blog Puan Yati tetapi diubahsuai mengikut keaslian asam pedas Johor yang saya pelajari dari kecil dahulu.
Bahan-Bahan Asli
1 ekor ikan merah sederhana besar - di potong sederhana besar
1 ikat daun kesum
1 batang serai - diketuk
3/4 cawan air asam jawa (3 sudu besar asam jawa, dibancuh dengan 1/2 cawan air)
Garam dan sedikit gula
Minyak untuk menumis
Bahan Kisar Asam Pedas Johor
1 cawan cili kisar
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Air secukupnya - lebih kurang 4 cawan
Bahan-bahan tambahan ikut suka;
2 biji tomato-belah 4
1 btng bunga kantan-belah 2
1 btng bunga kantan-belah 2
1/2 inci belacan - dibakar. (Untuk dicampur dalam bahan kisar)
Cara-Cara Menyediakan Asam Pedas Johor Yang Asli
- Ikan di siang, bersihkan, cuci dan toskan.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Masa menumis guna api sederhana dan sentiasa kacau perlahan-lahan.
- Masukan air dalam 1 cawan dan biarkan mendidih.
- Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam jawa, gaul rata dan biar mendidih.
- Tambah daun kesum.
- Pekat atau cairnya kuah, bergantung citarasa masing-masing.
- Tambahkan air dalam 3 cawan lagi.
- Biarkan mendidih lagi. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar masak dengan api sederhana. Bila sudah masak, angkat dan hidangkan bersama nasi putih.
Boleh tambah tomato, bunga kantan dan sayur bendi (jika suka.) Asam pedas Johor yang asli tidak perlu tambah banyak bahan hiasan. Okay...
Oleh : http://www.aynorablogs.com/
0 Komentar untuk "Resepi Asam Pedas Johor."