Resepi Gulai Tempoyak Ikan Keli.


GULAI TEMPOYAK IKAN KELI

Bahan-bahan

1 kg ikan keli
30 biji cili padi (dikisar)
15 biji belimbing buluh (dibelah 2)
200 gm tempoyak
1 inci kunyit hidup
10 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
2 keping asam gelugur
2 helai daun kunyit
3 biji cili merah - dibelah dua
garam secukup rasa
1/2 liter air

Cara menyediakannya;

1. Bersihkan ikan terlebih dahulu dengan asam jawa dan toskan.


2. Masukkan pula bahan-bahan yang telah dikisar terlebih dahulu bersama tempoyak ke dalam periuk diikuti dengan memasukkan ikan.


3. Tambahkan air secukupnya dan masak dengan api yang sederhana.


4. Setelah mendidih, masukkan pula belimbing buluh dan asam gelugur..tambahkan garam secukup rasa.
0 Komentar untuk "Resepi Gulai Tempoyak Ikan Keli."

 
Copyright © 2014 - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info